Nähtävyydet

OnnenKenkä

Vuonna 2000 valmistunut kullanhohtoinen OnnenKenkä -monumentti tervehtii majesteettisesta korkeudestaan Tuuriin saapuvia matkailijoita jo kaukaa.

OnnenSilta

Sillan kaiteisiin kiinnitetyt lukot symbolisoivat sitoutuneita rakkaussuhteita. Ikuisesti toisiinsa sitoutuvat parit kiinnittävät nimillään varustettuja lukkoja siltojen kaiteisiin ympäri maailmaa, myös Tuurissa.

OnnenSilta yhdistää Tuurinjoen molemmin puolin olevat parkkipaikat.

Kyläkaupan patsaita

Yli kolmen metrin korkeuteen kohoava kaunis OnnenEnkeli ottaa kuvainnollisesti siipiensä suojaan kaikki Kyläkaupalle saapuvat. Se pitelee käsissään yksisarvisen OnnenKenkää, jonka asento kuvaa tuurilaisen legendan, OnnenKylä-tarinan mukaan sen vilpitöntä halua jakaa hyvää onnea kaikille.

Kyläkaupan Kauppakadulla on nähtävänä näköispatsas maailman upeimmaksi patsaaksi mainitusta Michelangelon Daavid-patsaasta.

Kyläkaupan autoja

Autoharrastajana tunnetun kyläkauppias Vesa Keskisen omistamista autoista osa on näytillä eri puolilla Kyläkauppaa.

Muumi-kokoelma

Tove Janssonin rakastetut Muumit ovat olleet läsnä suomalaisten elämässä jo 1950-luvun lopulta asti. Muumien ystäviä, niin aikuisia kuin lapsiakin, on nykyään ympäri maailmaa. Muumituotteista varsinkin Arabian Muumimukeista on tullut haluttuja keräilyesineitä.

Kyläkaupan talousosastolla nähtävillä oleva Muumi-kokoelma sisältää kaikki tähän mennessä valmistetut mukit ja kulhot. Kokoelma täydentyy jatkuvasti, sillä uudet mukit ja kulhot lisätään heti niiden tultua myyntiin.

Kahvikuppikokoelma

Kokoelmassa on noin 260 kahvikuppia. Ne ovat pääosin Arabian vanhaa tuotantoa, mutta mukana on muutamia uudempiakin malleja sekä upeita kuppeja ympäri maailmaa. Nostalginen kokoelma henkii muistoja – näytillä voi olla esimerkiksi tuttuja kuppeja omasta lapsuudestasi.

Tämä yksityisen keräilijän upea kahvikuppikokoelma on esillä Kyläkaupan Kauppakadulla punaisen sisäänkäynnin yhteydessä.

Markan Tarina

Markan Tarina on Suomen suurin esillä oleva kokoelma Suomen käyttörahoista 1860 – 2002. Esillä on markkakolikoiden ja -seteleiden lisäksi suomalaiset kultarahat vuosilta 1963 – 2001, olympiarahat, Suomen historian merkittävistä tapahtumista kertovat Kulta-aarre sekä Hopea-aarre ja rahauudistuksen jälkeen lyödyt hopeiset juhlarahat. Esillä ovat myös Ruotsin ja Venäjän vallan aikaisia rahoja. Näyttely sijaitsee Kyläkaupan Wanhanajan Kahvilan yhteydessä.

Nokia-kokoelma

Kyläkaupan viihde-elektroniikan osastolla on nähtävillä pala suomalaisen viestinnän historiaa: Nokian matkapuhelimia vuosien varrelta. Kokoelma on mielenkiintoinen tutkittava kaikenikäisille – vanhemmille puhelimet ovat silkkaa nostalgiaa ja nuorisosta on varmasti hauskaa vertailla vanhoja puhelimia nykytekniikkaan.

Peräkammari

Kyläkaupan Wanhanajan Kahvilassa on esillä Kyläkaupan perustajan, Toivo Keskisen kulkukauppiasaikanaan käyttämät hevoskärryt ja kauppamatkoilla mukana kulkenut tavara-arkku. Kahvilan tiloissa on myös suosittu kabinetti Peräkammari, jossa on esillä laaja kokoelma erilaisia entisaikojen kaupan myyntiartikkeleita.

Miljoona penniä

”Pennissä on miljoonan alku, miljoonassa on miljoonan”

Maailman suurin kolikkokokoelma on nähtävillä Kyläkaupan Wanhanajan Kahvilan yhteydessä.

Lego -pienoismalli

Kyläkaupan Ruokapuodin Kauppakadulla on nähtävillä ainutlaatuinen ja upea Lego-teos, pienoismalli Kyläkaupan OnnenTähti-hotellin julkisivusta. Kyseessä on porvoolaisen Topi Haapasen rakentama luomus, johon on käytetty toistasataa työtuntia ja valtava määrä Lego-palikoita. Lego-yhtiö sponsoroi rakennuspalikat pienoismalliin.

Rakennelman mitat on suhteutettu Lego-ukkoon. Tällä mittakaavalla 1:48 OnnenTähti-pienoismallin kokonaisleveys on 498,5 cm ja korkeus 52,6 cm.

Muuta nähtävää

Kyläkauppa on täynnä nähtävyyksiä, jotka tarjoavat katseltavaa koko perheelle.