Aurinkovoima

Oulun Energia toimitti jättimäisen 3500 aurinkopaneelin aurinkovoimalan tuottamaan uusiutuvaa sähköenergiaa Kyläkaupan tarpeisiin. Aurinkovoimala on paitsi Suomen suurin yksittäinen tavarataloon asennettu, myös suurin katolle asennettu aurinkosähköjärjestelmä. Se kattaa 65 000 m² kattopinta-alasta noin 12000 m². Alalle mahtuisi peräti 240 kerrostalokaksiota. Aurinkovoimalan teho on miljoona wattia ja määrä puolestaan vastaa lähes 400 kerrostalokaksion vuotuista sähkönkulutusta.  

Kyläkaupan suurimmat sähkönkuluttajat ovat kylmälaitteet, ilmastointi ja valaistus, joiden tarvitsemaa sähköenergiaa se tuottaa jatkossa omalla aurinkovoimalalla. Aurinkoenergian hyödyntäminen on konkreettinen ympäristöteko ja tavoitteena on saavuttaa sen avulla merkittäviä kustannussäästöjä.  

”Olemme sitoutuneet kaupan alan energiatehokkuussopimuksiin ja tehneet miljoonan euron investoinnin energiatehokkaan valaistuksen vaihtamiseen”, kertoo Veljekset Keskinen Oy:n toimitusjohtaja Vesa Keskinen, ”valaistuksen uudistamisen ja aurinkovoimalan asentamisen jälkeen saavutamme sähkönkulutuksessa jo 20 prosentin säästön”.

Kyläkaupan tavoitteena on lisätä uusiutuvan sähkön määrää ja katolle mahtuisi vielä jopa 10000 paneelia lisää. ”Lisäämme energiastrategiansa mukaisesti aurinkosähkön osuutta heti, mikäli aurinkosähkön pientuotannon verotuskäytäntöä kohtuullistetaan”, painottaa Vesa Keskinen, ”verorajan poistuessa tavoite on, että kaikki hankkimamme ja käyttämämme sähkö olisi uusiutuvaa uuteen 2025 mennessä”. 

Kestävä ratkaisu vaatii ammattitaitoista suunnittelua ja laadukkaita komponentteja. Oulun Energia on toimittanut useita suuria aurinkovoimaloita, muun muassa Sanomalehti Kalevan painotaloon, Technopolis Oy:n kiinteistöihin ja Helsingin yliopiston Viikin kampukselle. ”Kaupan ja hotellin kulutus on suurta etenkin kesäaikaan”, kuvailee Oulun Energian projektipäällikkö Antti Korkala, ”Tuurin Kyläkauppa on aurinkosähkön tuotannolle erittäin otollinen. Se sijaitsee avoimella paikalla ja paneelit voi suunnata etelään”. 

Hankinta on mittava ja se vaati alkuun selvitykset muun muassa aurinkosähkön hyödynnettävyydestä ja laitteiston mitoituksesta. Näistä sekä kilpailutuksesta vastasi Lamit.fi Oy, joka teki myös tarjotuista aurinkoenergiajärjestelmistä investoinnin kannattavuuslaskelmat.