Kyläkaupasta kaikki tarpeellinen mullanvaihtoon ja taimien kasvatukseen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Puutarhanhoito tavoittaa harrastuksena koko ajan enemmän ihmisiä ja huonekasvit ovat trendikäs sisustuselementti – koteihin ostetaan enemmän kasveja kuin pitkään aikaan. Sekä puutarhaharrastus että huonekasveista huolehtiminen sujuvat parhaiten, kunhan aiheeseen hieman perehtyy. -Kyläkaupan valikoimat ovat juuri nyt parhaimmillaan keväisiä huoltotoimenpiteitä ajatellen, ja perjantaina 28.2. klo 11-17 Kyläkaupalle saapuu MTV3:n Kotoisa-ohjelmasta tuttu Jussi Petäjä Berneriltä kertomaan parhaat vinkkinsä taimikasvatukseen ja mullanvaihtoon, kertoo Marika Rissa Kyläkaupan kukkaosastolta.

Mullanvaihto on kevään tärkeimpiä vihertöitä

Helmi-maaliskuussa aurinko näyttäytyy talven jälkeen ja päivä pitenee eli on juuri oikea aika keskittyä sisätiloissa oleviin viherkasveihin. Mullanvaihto tulee ajankohtaiseksi, kun viherkasvi on valmistautumassa aurinkoiseen kasvukauteen.

-Multaa vaihtamalla lisätään uutta ravinteikasta multaa kasvin juurille ja varmistetaan, että kasvin juuristolla on tarpeeksi kasvutilaa. Mikäli kasvin juuret peittävät koko ruukun tai multapaakun, on aika kasvattaa kasvutilaa ja siirtää kasvi suurempaan ruukkuun. Pieni kasvutila tyrehdyttää kasvun ja pahimmillaan vaurioittaa kasvia, kertoo Jussi Petäjä. Huonekasvien säännöllistä lannoitustakaan ei pidä unohtaa. Heti mullanvaihdon jälkeen lannoitus ei ole tarpeen, koska uusi multa sisältää kaikki tarpeelliset ravinteet ensimmäisen kuukauden ajaksi, mutta sen jälkeen kasvia on hyvä lannoittaa säännöllisesti koko kasvukauden ajan.

Onnistuneen taimikasvatuksen salaisuus on laadukas multa

Taimikasvatuksen ykkönen ja sitä kautta tärkein asia on laadukas multa. Jussi Petäjä haluaa mullalta yksinkertaisia asioita. -Taimimullan on oltava puhdasta kasvitaudeista ja hyvin kosteutta sitovaa. Kuohkeus ja tasalaatuisuus ovat myös tärkeitä pieniä siemeniä idättäessä. Pienille taimille pitää olla monipuolisesti ravinteita tarjolla, näin taimikasvatuksen perusedellytykset on taattu. Veden- ja hapensaanti, kasvualustan puhtaus ja tasaisen kasvun takaavat ravinteet auttavat innokasta puutarhuria onnistumaan taimiviljelyssä.

-Hyötymikrobit tuovat taimien kasvattamisen tälle vuosisadalle. GreenCaren Luomu Taimimulta sisältää taimikasvatuksen kannalta parhaiksi havaittuja hyötymikrobeja, Grobiootteja. Niiden ansiosta juuristosta huolehditaan parhaalla mahdollisella tavalla.

Siemenviljelyssä aikatauluttaminen on tärkeää ja sen tekemiseen tarvitaan tietoa kasvien vaatimasta kasvatusajasta. -Liian myöhään kylvetyt kasvit eivät ehdi satoikäisiksi Suomen lyhyessä kasvukaudessa, toteaa GreenCaren asiantuntija Jussi Petäjä. -Liian aikaisin kylvettyjä taimia ei voi istuttaa ajallaan ulos, koska siellä on liian kylmää kasvun kannalta. Kasvatusajoissa on yllättävän paljon vaihtelua. Pisimmän ajan vaativat lajit kuten chilit ja artisokat kylvetään jo talvikuukausina, maalis-huhtikuussa voit kylvää esimerkiksi makoisat tomaatit. Lyhimmän kasvatusajan vaatimat lajit voit kylvää suoraan avomaalle tai ruukkuun kesän kynnyksellä.