Kriketin näytösottelu ja lajiesittely Tuurissa

Kriketistä vastusta pesäpallolle

Kriketti on vielä melko tuntematon pallopelilaji Suomessa, mutta on jo rantautunut Pohjanmaalle. Kriketin näytösottelu ja lajiesittely järjestetään Tuurissa tiistaina kesäkuun 29. päivä. Järjestävänä seurana toimii Alajärven Ankkurien Krikettijaosto yhteistyössä Suomen Krikettiliiton kanssa, ja ennen kaikkea nuoret kriketinpelaajat.

Kriketti – pesäpallon sukulainen

Kriketti, tämä pesäpallonsukuinen pallonlyöntipeli, kuuluu maailman suosituimpien pallopelien joukkoon. Suomessakin on ennen pesäpalloaikaa pelattu pallopelejä, jotka ovat muistuttaneet hämmästyttävän paljon krikettiä. Ilmeisestikin näillä ikivanhoilla suomalaisilla pallopeleillä ja kriketillä on yhteiset juuret jossakin muinaisuudessa.
Suomen Krikettiliitto ry perustettiin vuonna 1999 ja otettiin Kansainvälisen Krikettiliiton jäseneksi vuonna 2000. Tästä alkoi voimakas kasvu ja reilussa kymmenessä vuodessa on lajista kasvanut jo 18 seuran liitto, joka on SLU:n jäsen ja joka on pääsemässä kuluvana vuonna mukaan myös Suomen Olympiakomitean alaisuuteen.

Kriketti Alajärvelle

Juhani Paananen toimi Alajärven Ankkureiden pesäpallotyttöjoukkueiden valmennuksessa ja ensimmäisenä ajatuksena hänellä oli käyttää sisäkrikettiä pesäpallon talvikauden viitepelinä, mutta hyvin nopeasti ajatukset kääntyivätkin jo siihen suuntaan, että kriketti voisi toimia Alajärvellä myös ihan omana lajinaan. Joulukuussa 2009 Alajärven Ankkureissa tehtiin krikettihistoriaa kun seurasta tuli perustetun krikettijaoston johdosta ensimmäinen yleisseura maassamme, jossa kriketti kuuluu lajivalikoimaan. Kaikki muut parikymmentä krikettiseuraa ovat toistaiseksi olleet puhtaita kriketin erikoisseuroja. Muut krikettiseurat toimivat Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Turussa, Tampereella, Jyväskylässä, Vaasassa ja Oulussa.

Miten krikettiä pelataan?

Pelialue on soikion muotoinen kenttä, jonka kokoa ja muotoa ei ole tarkkaan säännöissä määritelty, mutta täysimittainen aikuisten kenttä tulee olla vähintään n. 100m x 100m kokoinen alue. Pelialueen keskellä on noin 20 metrin pituinen ja kolmen metrin levyinen syöttöalue tai syöttökaista, jossa syöttäminen, lyöminen ja eteneminen tapahtuvat. Syöttöalueen kummassakin päässä on kolmen pystykepin ja niiden päällä lepäävien kahden palikan muodostama, kooltaan 23 cm x 71 cm oleva ”portti” tai ”veräjä”.

Kriketissä lyöjä voi lyödä pallon haluamaansa suuntaan, vaikka taakseen, tarvitsematta pelätä laittomia lyöntejä, sillä sellaisia kriketissä ei ole. Jokainen pääsee kokemaan hyvin nopeasti onnistumisen elämyksiä, kun ei tuomarin pilli soi jatkuvasti laittomien lyöntien merkiksi. Syöttö tapahtuu siten, että syöttäjä hakee juosten vauhtia ja linkoaa pallon käsivarsi suorana syöttöalueen toisesta päästä pompun kautta kohti lyöjän takana olevaa porttia. Krikettiottelun voittaa kaikessa yksinkertaisuudessaan joukkue, joka on tehnyt enemmän juoksuja. Näitä juoksuja tehdään kriketissä todella paljon verrattuna esimerkiksi pesäpalloon, kertoo Juhani Paananen, Alajärven Ankkureiden krikettijaoston puheenjohtaja.

Facebook
Twitter
WhatsApp