Don Rosa ja Vesa Keskinen kohtaavat ensi viikolla

Maailman tunnetuin Aku Ankka -piirtäjä Tuuriin

Yhdysvaltalainen Don Rosa saapuu suurimman faninsa Vesa Keskisen vieraaksi Tuuriin 21.-22.9.2007. Hän haluaa tavata kaikkia fanejaan alustavan aikataulun mukaan perjantaina klo 10.00-15.00 ja lauantaina klo 10.00-14.00 Kyläkaupan kirjaosastolla. Hän antaa nimikirjoituksia neljään omaan kirjaansa, jotka ovat myynnissä Kyläkaupassa: Kadonneen kirjaston vartijat, Sammon salaisuus, Musta ritari ja Kymmenen avataran aarre sekä omaa vuosikalenteriaan 2008 ja OnnenAnkka-kirjaa.

donrosa_taulu.jpg

Vesa Keskisen 40-vuotislahja – Don Rosan piirtämä ainutlaatuinen taulu.

Don Rosa on tämän hetken Disney-piirtäjistä ylivoimaisesti kaikkein suosituin. Yksi Don Rosan työn tuntomerkeistä on todella tarkka piirrosjälki ja uskomattomat yksityiskohdat. Keno Don Rosa syntyi kesäkuun 29. päivänä vuonna 1951 Louisvillessä, Kentuckyssa, missä on asunut koko ikänsä. Ensimmäiset piirroksensa Don Rosa julkaisi vuonna 1969 Kentucky Karnalissa, joka oli yliopiston opiskelijoiden lehti.

Disney-sarjakuvien piirtäjistä Don Rosa jatkaa selkeimmin Carl Barksin jalanjäljissä. Hän on jopa sanonut useasti, ettei luultavasti piirtäisi sarjakuvia ollenkaan, ellei tekisi nimenomaan ankkoja. Rosa luki ja ihaili nimenomaan Carl Barksin ankkatarinoita jo pienestä pitäen. Idea ankkojen piirtämiseen tuli vuonna 1986, kun Rosa törmäsi Disney-lehteen, jossa julkaistiin aivan uusia ankkasarjoja ensimmäistä kertaa Yhdysvalloissa sitten 70-luvun. Rosa tarjosi kustantamolle tarinaansa The Son of the Sun (suom. Auringon poika). Sen käsikirjoitus perustui Rosan vanhaan Pertwillaby Papers -tarinaan. Juttu sai kovan suosion, ja se nimettiin jopa ehdokkaaksi arvostetulle amerikkalaiselle Harvey-palkinnolle vuoden parhaana sarjakuvatarinana. Niinpä Rosalta suorastaan vaadittiin lisää ankkoja.

Rosa tuo ilmi ihailunsa Barksia kohtaan tarinan aloitusruutuun piilotetuilla D.U.C.K. -kirjainsarjoilla. Sana tarkoittaa ankkaa, mutta kirjaimet ovat lyhenne lauseesta Dedicated to Unca Carl from Keno (omistettu Carl-sedälle Kenolta). Muutenkin Rosa täyttää ruutunsa runsailla yksityiskohdilla, joita tutkimalla voi halutessaan viettää paljonkin aikaa. D.U.C.K.-viestien ohella kuviin on usein kätketty myös Mikki-muotoja, joilla Rosa tahtoo nälviä Disneyn toista suurtähteä, jota hän ei arvosta läheskään ankkojen veroiseksi.
Suuren esikuvan opit eivät ole menneet hukkaan. Rosan tarinat ovat Disneyn nykyisistä sarjakuvista miellyttävimpiä lukea. Usein ne saavat sisällöllistä painoarvoa yhteiskunnallisesta tai ekologisesta sanomasta.

Kaikki Rosan piirtämät tarinat sijoittuvat 1950-luvulle, jolloin hän itse pikkupoikana luki Barksin tarinoita. Rosan tähän saakka suurin työ on kahdentoista tarinan kokoelma Roope Ankan elämä ja teot. Siinä hän valottaa Ankkalinnan porhon vaiheita huolellisesti Barksin viitoittamalla tiellä. Kukaan muu tuskin tuntee pankkiiri Ankan vaiheita yhtä tarkkaan kuin Rosa. Hän viihtyykin paremmin nimenomaan pitkien Roope-seikkailujen kuin lyhempien Aku-hupailujen parissa.

Rosa tutkii tarinoidensa taustat tarkkaan kahdelta kantilta. Hänen ankkojensa maailma perustuu suoraan Barksin sarjoihin, joten mikään niissä ei ole ristiriidassa barksilaisen maailmankuvan kanssa. Barksin tapaan Rosa lähettää ankat matkoille pitkin maapalloa, joten myös historialliset ja maantieteelliset asiat on tutkittu huolellisesti.
Don Rosa on voittanut kaksi Will Eisner-palkintoa, joita pidetään sarjakuvamaailman Oscareina: 1995 parhaasta sarjamuotoisesta tarinasta (Roope Ankan elämä ja teot) ja 1997 parhaana huumorisarjakuvien käsikirjoittajana/-piirtäjänä.

Ankat ovat aina olleet erityisen suosittuja Pohjoismaissa ja varsinkin Suomessa. Rosalla on lämpimät suhteet Suomeen. Ensimmäistä kertaa hän vieraili täälläkin mestarinsa jalanjäljissä. Vuonna 1995 Rosa oli Helsinki Media Companyn vieraana vain vuosi Barksin käynnin jälkeen. Pari vuotta myöhemmin Rosa piipahti meillä uudestaan ja nyt hän saapuu Suomeen jälleen, tällä kertaa Pohjanmaalle ja Tuuriin.

donrosa_kirjoja.jpg

Rosa on myös piirtänyt tarinan, jossa ankat seikkailevat Kalevalan maisemissa. Varta vasten suomalaiselle Aku Ankka -lehdelle on syntynyt myös kolme kansikuvaa. Suomen Disney-kustantajalla, Helsinki Medialla on ollut jo vuodesta 1995 asti tapana julkaista uusi Rosa-kirja joka toinen vuosi

Lähteet: www.akuankka.fi / Harri Römpötti, Wikipedia

Facebook
Twitter
WhatsApp